Monday, January 21, 2008

Топлоизолация

Топлоизолацията спада към едни от най-ефикасните и икономически изгодни мероприятия за активно опазване на околната среда, за саниране и едновременно с това, осигурява за цял живот по-ниски разходи за отопление. Тук можете да се запознаете с физическите характеристики на топлоизолацията.
   

  Топлоизолация от строителни материали   

  1. Топлоизолиране 
Добрата топлоизолация оказва своето влияние и при по-високи външни температури, предпазвайки вътрешните помещения от нагорещяване. 

2. Сравнение на топлоизолации
Следната Графика показва защо е добре да изолираме една къща с топлоизолационни материали, а не със строителни такива. Бетонът например е 80 пъти по-неефективен от топлоизолационните материали Austrotherm. Целта е студът да не нахлува безпрепятствено през бетонния покрив, стена или сутерен. Дори дървената изолация е 4 пъти по-неефективна от Austrotherm EPS.

Поради тази причина, все повече се налага разграничаването на строителните материали от тези за топлоизолация. Например, в Австрия, над 6.млн м2 фасади са изолирани с топлоизолационни системи. Необходимостта от изолация на къщите произтича не само от строителните норми, но и от собствения интерес да живеем по-уютно и да плащаме за това по-малко.

3. Топлопроводимост [ W/mK] 
Топлопроводимостта описва топлопоемането на строителните материали- ниските стойности означават ограничено топлопоемане и поради това добра топлоизолация.

По принцип, при планиране на строителните елементи, се използва номиналната стойност на топлолопроводимост (In) . За определяне стойностите на (In), се установява топлопроводимостта на строителните материали при температура от 100 градуса и в сухо състояние.

Топлопросводимостта показва какво количество топлина ще премине за 1 секунда през 1 м2 на хомогенен строителен материал, дебел 1м.Мерната единица е [ W/mk ].

  

  Топлоизолация на строителни елементи   

  Стените, таваните и подовете се състоят от няколко строителни слоя – зидария, топлоизолация, мазилка. За определяне на общата толпоизолация се вземат под внимание топлоизолационните характеристики на всеки слой от елемента.

1.Съпротивление на топлопреминаване Rsi Rse [m²K/W] 
Преди да премине топлината от въздуха в някой от строителните елементи (под, стена, таван) или преди да го напусне, трябва да бъде преминат така нареченият граничен слой – въздух/елемент. Този слой затруднява топлопредаването. Тук важна роля играят движението на въздушната маса, положението и структурата на строителния елемент. На открито движението на въздушната маса е силно, а от там и топлопредаването. И обратно – в затворено пространство е налице слабо движение на въздушната маса, а от там и слабо топлопредаване. 

Пример за съпротивление на топлопреминаване Rsi + Rse:Стоителен елемент Rsi + Rsa [m²K/W]
Външна стена 0,17
Най-горен таван, топъл покрив (топлинен поток на горе) 0,14
Таван над въздушната маса
(топлинен поток надолу) 0,21
Междинни тавани 0,26


2. Коефицент на топлопроводимостU-Wert [W/m²K] 
U – стойностите показват какво количество топлина изтича за една секунда през един м2, при температурна разлика, между двете страни на елемента, от 1 градус. Те се получават от реципрочната стойност на сумата от съпротивлнието на топлопреминаване (Rsi, Rse) и отношението между дебелината на строителния материал и топлопроводимостта.

No comments: