Monday, January 21, 2008

ЗА КАКВА ЗАЩИТА ОТ ШУМ СТАВА ВЪПРОС?

Най-общо обитателите на една сграда създават така наречения битов шум, който се разделя на три вида:
- въздушен шум (говор, пеене, радио, телевизия и др.);
- ударен шум/импулсен (ходене, скачане, удряне)
- структурен шум (вибрации, които се предават по конструкцията на сградата – движение на стар асансьор, шумни помпи по водните инсталации и др.)

За да стигнем до дефиниране на проблема със защитата от шум е необходимо и малко въведение в измерването на шума. Шумът се измерва в децибели (dB), като нулевото ниво (0 dB) е така наречената „пълна тишина”, при която нормалното човешко ухо не чува нищо. Твърди се, че за да усетим каквато и да било разлика в звука е необходима промяна от минимум 3 dB, а нормален разговор между хората се измерва като шум с 30-35 dB. Затова и граничните стойности за жилищни стаи, определени в Наредбата са в тези граници, т.е. ако говорим нормално, слушаме радио или гледаме телевизия със сила на звука на нивото на нормален човешки разговор, то всичко е в допустимите граници на нормалния битов шум. Но ако викаме или усилим звука на уредбата и решим да потанцуваме то тогава със сигурност ще бъдем за съседите източник на шум над нормата, чиито дискомфорт познава всеки българин, живял поне за малко в панелен апартамент.

Като се има предвид, че и занапред на много от нас ще се налага да живеем или работим в една сграда с много други хора и други източници на шум, то решението на проблема с наднормения шум очевидно няма да се търси в посока да заставим съседа да говори по-тихо (без да омаловажавам спазването на нормите на поведение), а в по-добрата шумоизолация на офисната или жилищна сграда. 

По-добрата звукоизолация на сградата предполага по-трудно преминаване на звуковите вълни от едно помещение в друго, като има различни начини и много материали за постигане на това.

ЗАЩИТА ОТ УДАРЕН ШУМ.
За да бъде премахнат шума от ходене, тичане, скачане по пода или местене на мебели може да се положи на пода под замаската слой от звукоизолиращ материал Austrotherm EPS T- 650 или Т – 1000. Това са плочи от експандиран полистирен (стиропор), произведен по специална технология. Плочите са много меки и позволяват да се постигне т.н. пружинен ефект – когато между две плоскости се постави пружина, то предаването на трептенията от едната плоскост през пружината към другата плоскост са силно ограничени или въобще не се предават. Ролята на такава пружина изпълнява звукоизолиращият стиропор:
Austrotherm EPS®Т-650 
Austrotherm EPS®Т–1000

Схемата на полагане е следната:




















Където:

1. Подово покритие.
2. Отопляема плаваща замазка
3. Разделителен слой
4. Звукоизолационна плоча Austrotherm EPS T
5. Austrotherm EPS А 25 – ако е необходимо постигането на допълнителна топлоизолация на пода
6. Разделителен слой
7. Изравнително легло (може и от пясък)
8. Бетонна плоча
9. Мазилка под бетонната плоча.

No comments: